Dom
Oferta
Inspiracje
Zaloguj się
2021 | 23 listopad
Torty i torciki

Chociaż czasy się zmieniają, tort pozostaje nieodłączną częścią każdego przyjęcia urodzinowego. Cukiernicy potrafią wyczarować prawdziwe cuda z masy cukrowej. Obecnie mistrzowie piekarnika zamieniają ciasto w dzieło sztuki. Jestem przekonana, że dobra cukiernia może zrealizować każdy pomysł klienta. Obecnie ciasta zaskakują nie tylko smakiem, ale również kształtem. Kiedyś dużą sławą cieszyły się torty ze zdjęciami, jednak wydaje się, że ten trend jest już za nami. Teraz na salonach króluje masa cukrowa.

Mimo, że torty nie wychodzą z mody, to wiele osób decyduje się na ich mini wersję. Zamiast jednego dużego ciasta każdy dostanie mały torcik do ręki. Taka opcja jest dużo bardziej praktyczna, gdyż nie musimy się martwić o krojenie. Ile razy byliśmy świadkami, jak przy rozdzielaniu na kawałki, ciasto zamieniało się w mało apetyczną breję? Torciki nawet nie muszą mieć formy ich większych kolegów, ale mogą być po prostu babeczkami, które są mało problematyczne w pieczeniu. Ciastka można ustawić na specjalnie do tego przeznaczonych stojakach, by formą przypominały wielowarstwowe ciasto.

Jeśli jednak zależy Ci, by poczęstunek na urodzinach Twojej pociechy był zdrowy, zamiast zwykłego tortu zdecyduj się na arbuzort. Jest to super orzeźwiający deser, który znacznie lepiej sprawdzi się w upalne dni niż ciasto z ciężkim kremem. Dodatkowo ma banalnie prosty przepis, któremu podoła większość z nas.

Potrzebne Ci będą:

  • 1 szklanka migdałów w płatkach
  • arbuz
  • 350 g jogurtu waniliowego
  • owoce, które akurat możesz kupić w sklepie

Wystarczy, że przekroisz arbuza na pół. Następnie obierzesz go ze skóry i posmarujesz jogurtem waniliowym. W międzyczasie upraż migdały na patelni - wysyp je na patelnię i przypiekaj przez kilka minut na małym ogniu. Posyp nimi “ciasto”. Na końcu ozdób je owocami wbijając na wykałaczkach w “owocowy biszkopt”. Opcjonalnie możesz polać “tort” roztopioną gorzką czekoladą.

A może bądź niekonwencjonalna, zaskocz wszystkich i zaserwuj wytrawny tort. Jeśli twoje dziecko nie jest fanem słodyczy (takie dzieci też się zdarzają) to idealnym rozwiązaniem będzie tort kanapkowy.

Zastanawiasz się jak zrobić kanapkowy tort?

Składniki

  • chleb tostowy – 16 kromek
  • serek śmietankowy – 1,5-2 opakowania
  • zielony ogórek – ¼ szt.
  • rzodkiewki – 4 szt.
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • pomidorki koktajlowe – 4-5 szt.
  • rzeżucha
  • plus składniki potrzebne do wykonania past, które uwzględnione są w dalszej części wpisu.

Na początku zajmij się pastami. Będą one rodzajem wytrawnego kremu pomiędzy warstwami chleba.

Pasta jajeczna

  • 6 jajek na twardo,
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżka ostrej musztardy
  • 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz czarny mielony

Ugotuj jajka, ostudź i obierz. Rozgnieć je widelcem na miazgę, dodaj majonez, musztardę i posiekany szczypiorek. Przypraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pasta łososiowa

  • 100g łososia wędzonego
  • pół cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • ¼ pęczka koperku
  • ¼ pęczka kolendry
  • około 10 kaparów
  • sól
  • pieprz

Posiekaj kolendrę i koperek. Pokrój łososia w drobną kostkę. Umieść pokrojone produkty w misce, dodaj kapary, majonez i serek. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Gdy pasty są gotowe, odkrój skórkę z chleba, połóż cztery kromki na paterze, posmaruj je grubą warstwą pasty jajecznej. Następnie umieść kolejne kromki i ponów czynność tylko, że z pastą łososiową. Kontynuuj aż do wykorzystania wszystkich składników. Gotowy tort posmaruj dookoła serkiem śmietankowym. Obsyp posiekanym szczypiorkiem i przyozdób pokrojonymi warzywami.

Wiadomo jak jest, czasem gdy za bardzo się staramy, wszystko idzie nie po naszej myśli. Jeśli tort nam się trochę rozjechał w lodówce, albo wyszedł za płaski, to dla odwrócenia uwagi od niedoskonałości naszego wypieku, możemy ciasto dodatkowo ozdobić świeczkami. Sklepy zarówno te stacjonarne, jak i internetowe oferują szeroki wybór świeczek w każdym kształcie. Nowością są takie z kolorowymi płomieniami. Jednak opinie na temat ich są podzielone. Ponoć można trafić na takie, które bardzo długo się rozpalają bądź łamią. Aczkolwiek gdy ja ich używałam, paliły się wyrazistym kolorowym płomieniem. Świeczki te można kupić online za około złotówkę za sztukę. Zalecam jednak mieć w zanadrzu zwykłe świeczki, gdyby tamte zawiodły. Bardzo widowiskowo wyglądają na torcie także zimne ognie powyginane w kształt cyfr. Można na przykład zdecydować się na zwykłe proste świeczki i do tego zimne ognie.

Nie daj się jednak porwać szaleństwu. Pamiętaj, że najważniejszy w torcie jest smak, a nie wygląd ;)